23 dagen onderweg in Zweden, Noorwegen en Denemarken

by - oktober 16, 2019



Het zit er al even op maar de tijd ontbrak me om deze blogpost vroeger te schrijven. Eerlijk gezegd moest het allemaal ook nog even bezinken want anders ging er hier een blogpost van 20 pagina’s volgen.

Na 23 dagen en 5100 gereden kilometers vroegen we ons af want het meest gebruikte woord of zin tijdens de reis zou zijn. We kwamen er niet volledig unaniem uit maar zeker is dat WAUW, zo mooi erg veel vanaf de achterbank kwam, ongetwijfeld staat de vraag; is er hier WiFi? ook hoog in het lijstje. Daarnaast scoorden de woorden step, foto, knuffel, honger ook erg hoog. Step vraag je je af? Hierover meer straks.



Onze reisplanning: Klik op de onderlijnde woorden voor het gedetailleerd verslag / video. 

We starten onze reis met een nachtje Trappenkamp (Duitsland), gezien Kiel van bij ons thuis 8 uur rijden is zonder pauzes of files riskeerden we het niet om onze boot te missen en dus vertrokken we een dag vroeger dan voorzien. Op Maxim zijn verjaardag trouwens!

Daarna met de nachtboot van Kiel (Duitsland) naar Gotenborg (Zweden). Leuke ervaring zo met 5 samengepakt in 1 kajuit. Zorg dat je enkel meehebt wat je nodig hebt want veel plaats voor valiezen is er niet en niet onbelangrijk, zodra het dek volstaat waar jij parkeerde gaat die op slot, terug naar de auto wat halen is dus onmogelijk.

Aangekomen  deden we een citytripje Gotenborg, varen met de paddan bootjes, een wandeling in het centrum en spelen op lokale speeltuinen. Logeren deden we er niet, we reden direct door naar het Vanernmeer.

Het Vanernmeer is het grootste meer van Zweden en het op 2 na grootste van de grootste van Europa, het voelt dan ook wat als een zee aan. We logeerden met zicht op het meer, niet ver van Mariestad. Het ligt niet ver van het Tividens National Parc waar we een memorabele dagtocht maakten. Tip: de toegang tot de nationale parken zijn gratis, ideaal voor budgetvriendelijke vakanties.

Daags nadien zetten we de tocht verder richting Örebro, waar we onder andere het slot bezochten, en Stockholm. In Stockholm vonden we een leuk hotel met kamers voor 5, hoera! (Lees ons blogbericht over de zoektocht naar hotelkamers voor 5)

Stockholm, een van mijn hoogtepunten in deze reis. Het is er erg familievriendelijke stad, we deden een hop on hop off boottocht, bezochten het Vasamuseum (aanrader!) en childen in een hippe bar. Daarnaast wandelden we natuurlijk langs de bezienswaardigheden.

Tijd om Stockholm achter ons te laten en richting de bergen te rijden. Een behoorlijke afstand, we bezochten onderweg Uppsala en de houten huisje in Gävle dus logeerden we onderweg nog in Ockelbo. Waarom Ockelbo? Gewoon omdat we daar een betaalbare plek vonden in de regio die we zochten. Toen we aankwamen ontdekten we dat er overal meren waren rondom het huisje. Zelfs een strandje waar we konden canovaren een bbq’en! Zalig! We bezochten ook nog een elandenboerderij, wat een enorme beesten zeg. Dit is zonder twijfel onze favoriete dag van de hele vakantie, zeg nu zelf ... (check de beelden en beaam 👌 )

De 2 nachten in Ockelbo zaten er alweer op, tijd om naar de sneeuw te rijden. In de verte zagen we al sneeuw hoog op de bergen, we maakten er een queeste van; we zouden met onze voeten in de eeuwige sneeuw staan, en liefst ook nog midden in de zomer een sneeuwballengevecht leveren! We reden van het ene wonder mooie plekje naar het andere, maar sneeuw dat was niet evident (toch niet zonder er een dagtocht voor uit te trekken). Onderweg naar Stöten bezochten we Falu Gruva (een oude kopermijn), gingen we rodelen ('Skidbacke' is blijkbaar niet zonder gevaar, check de vlog) en maakten we een korte stop in Mora. Logeren deden we in een skigebied dichtbij de Noorse grens niet ver van het Fulufjället nationalpark waar we een mooie wandeling maakten.

We sloten onze week in Zweden af en bereikten de Noorse grens. Zo goed als onmiddellijk verschenen overal mobilhomes en wegenwerken, 2 dingen die we in Zweden nauwelijks zagen. We hadden heel wat kilometers voor de boeg die dag, het was dan ook al laat toen we in een ander ski-oord aankwamen. De volgende dag werd onze queeste verder gezet en ja hoor; de aanhouder wint! We konden zelfs ons sneeuwballengevecht houden. We bezochten er ook een echte vikingkerk uit 1150. Cool!

Stilaan kwamen we in de beroemde Noorse Fjorden, de mobilhomes vormden witte slingers op de wegen, we zaten namelijk op de toerische route van Flam naar Bergen. De meningen waren unaniem, laat Flam voor wat het is, behalve cruisetouristen valt er niets te zien. Wat wel mooi was om te zien waren de watervallen en de specatulaire uitkijkpunten onderweg.

Na een rit langs de toerische trekpleisters kwamen we aan in Bergen. Ook hier terug een hotel, midden in de stad. Kuieren langs Bryggen, met de kabelbaan naar boven, lekker smullen in een van de vele restaurantjes... een zalige stad! Alleen de hitte overviel ons, de hittegolf die in België verdwenen was was blijkbaar naar hier verhuisd. Puur om af te koelen boekten we een cruise naar het Monstraumenfjord. Als ik eerlijk mag zijn, de fjorden van bovenuit gezien zijn veel spectaculairder dan vanaf het water, maar de wind deed wel deugd ;)

Na Bergen gingen we recht op onze eindbestemming in Noorwegen af, Oslo. Omwille van de grote rit lang Steindalfossen, Norheimsund, Hardangerfjord en voringsfossen deden we een overnachting in Kongsberg, zo konden we de dag nadien vanaf 's morgens op pad gaan in Oslo.

Oslo ... prachtige bruisende stad maar zooooo duur. Oké, we wisten op voorhand dat Oslo een hap in het reisbudget ging zijn maar zo duur hadden we het nu ook niet verwacht, nu ja Oslo is blijkbaar niet voor niets lang de duurste stad ter wereld geweest. Ondanks de prijzen vonden we Oslo toch erg aangenaam, we bezochten het Munchmuseum, het natuurhistorisch museum en cruisden met huursteps door de stad. Onze kinderen mochten in principe nog niet met zo n step rondrijden, maar onder het mom van; iedereen doet het, deden wij het ook maar. Voor hen alvast een van de hoogtepunten van de hele reis. Voor we Noorwegen achter ons lieten gingen we nog even naar het Forsvars museum (tip: gratis toegang) Trouwens, zoek op voorhand uit waar je gaat parkeren want parkings zijn pokkeduur en vergeet geen ticket te leggen aan de parking van de boot want de boetes zijn duur, extreem duur ...

Tijd om de boot terug te nemen, de overtocht van Oslo naar Frederikshaven (Denemarken) is wat korter dan de eerste, we kwamen al om 7u aan in Denemarken. In plaats van rechtstreeks naar onze laatste stop te rijden, reden we de westkust af. Bergen van zand, vuurtorens, ongeremde natuur maar wel zo goed als vlak. Denemarken heeft ons oprecht verrast! (vlog volgt nog!)

Onze laatste stop, je kan het al raden zeker? Waar gaat zo goed als elk gezin naar toe als ze in Denemarken zijn? Juist ja Legoland. Wij kozen echter om legohouse te bezoeken. Na familieraad rond de keukentafel en een aantal YouTube-filmpjes te bekijken kozen onze kinderen voor legohouse; het interactieve doe huis rond Lego. Legoland vonden ze precies wat te veel Plopsaland, onze 10 en 9 jarige voelden zich hier al wat te oud voor. Nu, legohouse was een waanzinnige ervaring, nog nooit heb ik zoveel volwassenen met Lego zien spelen. Zelf ben ik als kind nooit fan van Lego geweest maar ze leggen het zo goed aan boord dat je als ouder gewoon wil meespelen en in competitie gaan met je kind(eren). Een 10 op 10 voor legoland. We logeerden niet in een legoaccomodatie maar in een hostel op een steenworp van legohouse. De perfecte plek voor een betaalbare logeerplek in de buurt. (vlog volgt nog!)

En toen was het zover, de dag dat we terug naar huis moesten. 23 dagen vlogen voorbij, elke dag wat nieuws, een ander landschap. We hadden regen, wind, zon, een hittegolf en dus ook sneeuw ;)
Onze bescheiden mening; Zweden heeft ons meer verrast dan Noorwegen, vermijd de toeristische trekpleisters en wees niet bang van de vele kilometers.

Nu, reizen met kinderen is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar dat doet de ervaring geen afbreuk aan. Lees trouwens in ons vorig berichtje onze tips en trics over rondreizen met kinderen.

Ik had beloofd de blog beperkt te houden, maar 23 dagen avontuur krijg je niet op 1 velletje papier ;)
Klik op de links in de tekst als je meer wil weten over uitstappen of accomodaties.

Meer tijd? Schrap dan de heen boot van Kiel naar Goteborg en ga met de wagen eerst richting Kopenhagen en Malmo (over de befaamde brug), van daaruit kan je makkelijk de route verder zetten naar Gotenborg.

Wist je trouwens dat we elke dag een videoblog maakten? Check hier alle filmpjes! 

We maakten ook een brochure om mee te nemen op reis, kijk die gerust in (enkel voor persoonlijk gebruik) 

De beelden werden gemaakt met een gopro borstcamera, een osmopocket camera en onze drone (en met onze smartphones tussenin).  We verzamelden alle unieke dronebeelden in 1 videovlog



You May Also Like

0 reacties