Roadtrippen met kinderen... altijd fun!

by - september 19, 2019

Sinds kort ontdekten we dat roadtrippen, of rondreizen, ons ding is maar hoe begin je daar nu aan?!
In deze post vind je een aantal tips over rondreizen met kinderen. Wat wel / niet te doen? Hoe je route te bepalen? Hoe om te gaan met kindergrillen, ... maar ons grootste issue op zo’n (lange) rondreis is ongetwijfeld persoonlijke ruimte.

Deze zomer maakten we voor het eerst, met het gezin, als koppel deden we dat lang geleden ook al eens, een rondreis met de wagen. 24 dagen van huis met juist elkaar en een auto vol spullen. Wij gingen van logies naar logies maar had evengoed met een caravan of mobilhome gekund, daar heb je zeker en vast hetzelfde ruimte issue.

Ja, onze kinderen zijn verwend met elk hun eigen ruime kamer, een groot huis en enorme tuin, bijgevolg gewoon aan hun eigen plek. Ook wij als ouders hebben graag ruimte om ons heen, mijn kinderen krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze even mijn persoonlijke ruimte moeten respecteren en mama 10 minuutjes rust gunnen. Dat brengt ons direct op tip 1: zorg regelmatig voor accomodaties die net wat ruimer zijn, iets met meerdere slaapkamers bijvoorbeeld. We vonden het zalig om met zijn 5-jes 1 hotelkamer te delen, maar het huisje met 4 slaapkamers zorgde voor rust en vergevingsgezindheid. Je moet weten, op een rondreis zit je vaak in de wagen, met 5 dicht opeen met het nodige gediscussieer en getrek op de achterbank, elk een eigen kamertje op reis is dan eigenlijk geen overbodige luxe.

Wat voor ons voor vertrek ook een groot vraagteken was; hoe zorg je dat de koffer van de auto geen zootje wordt na 23 dagen? Na overleg met andere reisgrage ouders besloten we om geen grote reiskoffers mee te nemen maar alles in te pakken in packingcubes, kleinere zakjes die je kan gebruiken om grote valiezen georganiseerd te krijgen. Iedereen kreeg een setje in een ander kleur, kleren bij elkaar, ondergoed in 1 zakje, pyjama’s in een 3e zakje. Mega handig! Voor de hotels in de steden en de overnachtingen op de boot namen we een klein valiesje mee, op de parking verwisselden we dan onze spullen, onze koffer was precies een kleerkast waar we vlug alles uit konden kiezen. Daarnaast hadden we ook eten en drinken mee voor de eerste week. Een frigobox met autolader (die koelt dus terwijl je rijdt) is ongetwijfeld een noodzakelijk iets. Zo neem je makkelijk broodbeleg en andere koelkastdingen mee van de ene logies naar de andere, en een fris drankje onderweg is altijd leuk!

De packingcubes, voor wie zouden die roze nu toch zijn?!

De auto vóór vertrek.... 

Na 24 dagen ... het had véél slechter gekund, niet? 

Ik weet niet hoe het met jullie kinderen zit, maar 23 dagen zonder ruzie lijkt me haast onmogelijk, niet alleen tussen de kinderen maar ook wij moesten soms toch wel eens kwaad zijn op die sloebers. Hoe laat je de ruzies de reis niet verpesten? Niemand heeft zin 23 dagen gedoe op de achterbank. Een misschien minder pedagogische tip maar zorg voor schermpjes, en maak vooraf afspraken rond die schermpjes. Hier kregen ze elk een iPad mee (oude ipads weliswaar) en maakten we op voorhand enkele afspraken; internet in de auto kan niet (allez het kan wel maar wij lieten dat niet toe), zorg dus dat je thuis nog spelletjes en Netflix dingen download voor vertrek. Onze oudste zonen kunnen dat alleen, voor onze jongste deden wij dat. Zorg voor oplaadkabels en hoofdtelefoons. Schermpjes mochten bij ons enkel op autosnelwegen of als wij het toelieten. 1 discussie over een schermpje is gelijk aan schermpje inleveren. Geloof me, er werd weinig gediscussieerd over de schermpjes ;)

Of er dan geen ruzie of ontevredenheden waren? Natuurlijk wel! Maar laat ze dan ook even boos zijn, laat ze vooral zichzelf zijn en praat ruzies uit zoals je thuis doet. Als je merkt dat de gemoederen hoog oplopen splits ze dan even, ga met 1 kind naar de supermarkt of doen iets speciaals voor hen. Laat ze actief mee beslissen over activiteiten, geef ze keuzes. Wij proberen steeds af te wisselen en elk hun keuzes te respecteren.

Een boze kleuter op een bankje in Oslo ;) 

Daarnaast blijven autospelletjes ook erg leuk, nummerplaten zoeken, autobingo, ik zie wat jij niet ziet, ik ga op reis en ik neem mee .... ideaal om een moeilijk momentje te overbruggen.

Nu, de route plannen. Hou rekening met de leeftijd van de kinderen, hun reiservaringen en of ze al dan niet snel wagenziek worden. Hier kinderen met een stevige maag maar toch 2 dagen wagenziekte gehad. Op zo’n dagen is het onvermijdelijk om meer te stoppen en langere pauzes in te lassen, zorg dus dat je die ruimte hebt in je planning. Heb je grote afstanden te overbruggen? Vertrek in alle vroegte, ontbijt in de wagen en voorzie een aantal leuke stops. Maar de echte tip is: probeer niet alles tot in detail te plannen maar laat je meesleuren in het avontuur. Zo stopten wij onverwacht eens aan de kant van de weg aan een riviertje en haalden de zwemkleren uit voor een frisse duik, de stop duurde al bij al maximum een halfuurtje maar zorgde voor een onvergetelijke herinnering.
Onze maximum rijduur is 6 uur,  rekening houdend met minstens 3 stops aan bezienswaardigheden en een picknick onderweg. En ja 6 uur was ook echt op het randje van te lang. Voorzie dan de dag nadien ook een rustdagje. Deze zomer planden wij onze rondrit op basis van de steden die we absoluut wilden zien. Daarna keken we hoever die uit elkaar lagen en zochten een of meerdere tussenstops. Ik raad aan om minstens 2 nachten ergens te stoppen en steeds op zoek te gaan naar leuke plekken, geen formule1 toestanden dus.


Mijn laatste tip voor rondreizen is ongetwijfeld hou een dagboek bij, digitaal of gewoon op papier want je ziet zoveel mooie dingen dat je op de duur niet meer weet wat je allemaal gedaan hebt. Deze zomer maakten we een videoblog per dag, vooral voor onszelf maar ook voor familie en vrienden. Zalig om nu terug te kijken op onze avonturen in Scandinavië! Je vraagt je misschien af wanneer we die filmpjes gemaakt hebben; als de kids liggen te slapen, in de auto onderweg of tijdens mijn me-time ;)

Plan je ook een rondreis maar niet zeker of jou kinderen dat aankunnen? Gewoon doen, maar hou de afstanden beperkt, de oooh’s en wauws die van je achterbank afkomen zijn onbetaalbaar!

You May Also Like

0 reacties