Een citytrip met kinderen, ben je gek?! - Op expeditie in Londen.

Een citytrip met kinderen, ben je gek?!
Nee hoor, gek zijn we niet enkel kleuren we graag eens buiten de lijntjes. Zo begon het gesprek met de ouders van leeftijdsgenoten op de speelplaats.


Onze oudste zoon Victor werd onlangs 10 jaar, een mijlpaal in zijn en ons leven. Gezien de bergen speelgoed en alle gewenste consoles reeds door de sint of de kerstman gebracht werden stelden we hem voor een uitstap te bedenken voor zijn verjaardag. Al snel kwam hij met een heel waslijstje; de Efteling, iets met een subtropisch zwembad of London. Gezien we vorig jaar naar de Efteling ging en de voorbije 10 jaar al de gekende centerparken en landallen van Belgie en Nederland bezochten vond ik London wel leuk, maar met 3 kinderen naar London?! Misschien moest ik maar enkel met Victor naar Londen gaan, moeder zoon momentje als het ware maar daarop kwam er hevig protest van de man des huizes en zoon nummer 2 (Maxim, 8,5 jaar). Conclusie we gaan met 5 naar London! Onze dochter Roxanne is 4 jaar en de grootste uitdaging voor deze citytrip vermoed ik. Als een gek begon ik het net af te schuimen naar een hotel voor 5. Geen makkelijke opdracht bleek wederom, toch niet als het wat betaalbaar moest blijven. Wij hebben 1 gouden regel als we gaan citytrippen; het verblijf moet op wandelafstand liggen van enkele bezienswaardigheden. Na lang zoeken en alternatieven bekijken zoals airbnb en hostels vonden we toch een klein typisch Engels hotel waar we allemaal samen op 1 kamer passen. Momenteel vind ik het nog een noodzaak om allemaal samen te slapen in een vreemde stad, maar misschien denken jullie daar anders over?

Eurostar geboekt, hotel geboekt, ... nu enkel wachten en uitstapjes plannen.
Eindelijk was het dan zover, tijd om te vertrekken. Vroeg in de ochtend vertrokken we met de auto naar Rijsel (Lille) om daar op de Eurostar te springen. Waarom vanuit Rijsel vraag je je af? Als West-Vlaming is het sneller om naar Rijsel te rijden dan naar Brussel, en bovendien is het traject met de trein dan ook korter. Na een vlotte rit kwamen we aan in Londen, nog maar half uit het station overviel ons de drukte al, overal bussen en taxi’s die precies uit elke richting leken te komen. Ik heb de kinderen nog nooit zo onder de indruk weten zijn. Even een snelle hap gaan eten en dan richting hotel.



In de namiddag startten we met onze eerste geplande wandeling (ik plande 4 wandelingen, de routes kun je hier bekijken).

Via madame Tussauds, Sherlock holmes museum, Beatle shop, ... liepen we door Regent’s parc, wat een verademing! Wederom vielen de monden van onze kinderen open van al dat schoon en de grootte van het park. Na wat wandelen belanden we op een terrasje aan de bootjes, iets verderop verkenden de kids een mooi speelplein en legden ze de eerste contacten met Londense kinderen. Na wat spelplezier zetten we onze tocht verder richting British museum. In de late middag stapten we binnen in het museum. (De toegang is gratis, als je vroeg of laat gaat zijn er nauwelijks wachtrijen). We ontdekten er mummies, een gigantische budha en andere curiosium. Al snel riepen ze om dat het museum ging sluiten, misschien moeten we de volgende keer hier toch meer tijd voor uitrekken!

Tijd om terug te keren naar het hotel en ons klaar te maken voor t avondeten. Mijn ervaring leert me dat het niet altijd evident is om binnen te geraken in kleine restaurantjes zonder reservatie, dus tegenwoordig reserveer ik restaurants van thuis uit. Lekker makkelijk en niemand die het in zijn hoofd haalt om 20 menukaarten te bekijken en nadien toch naar t eerste terug te keren (kleine frustratie 😂 ). We hadden die avond een plekje bij Carluccio’s, Italiaanse keten naar de bekende chef. Kinderen en Italiaans restaurant zijn altijd een goede combi.










Het typische Londense geroezemoes maakte ons op dag 2 al vlug wakker (of waren dat nu de geur van koffie en eieren uit de ontbijtzaal van het hotel? ). Tijd voor wandeling 2. Onze wandeling begon met een zoektocht naar het Karl Marx huis, niet echt een attractie maar gezien ons bezoek in Trier iets dat we wel wilden zien. Na lang zoeken vonden we bovenaan een restaurant een klein blauw gedenkplaatje. Dan maar verder wandelen richting Soho, toch gek dat je ergens een hoek omgaat en je opeens in China waant?! 

Onze tocht gaat verder richting Shakespeare standbeeld, m&m shop en legowinkel. (Tip; zorg dat je om 9u30 in de m&m winkel bent, het is er lekker rustig. Ga daarna in de lijn staan bij de legostore, ook al staat er nog niemand. Tegen 10 voor 10 stromen de toeristen toe en verhonderdvoudigd de rij. Om 10u gaat de winkel met applaus van de bedienden open. Aanrader om toch even binnen te gaan met kleine en grote kinderen)

Daarna ging onze tocht verder richting agatha Christie standbeeld en Covent Garden waar we getrakteerd werden op een leuk concertje. Tijd om (voor de eerste keer tijdens deze trip) een van de vele bruggen over de Thames te trotseren richting South Bank en ons gereserveerde plekje bij Giraffe. (Restaurantketen gekend voor hun kindvriendelijk concept). Na de lunch stevenen we af op de London Eye met de tickets reeds in onze hand. Gezien we wat te vroeg waren lieten we de kinderen nog wat ravotten op het speelplein van Jubilee Gardens. De wachtrijen zijn lang, de tickets duur maar het uitzicht de moeite waard. Volgens mij is dit een ‘must seen’ zeker met kinderen. Via ons combiticket maakten we nadien nog een boottocht op de Thames. Zalig!
Tijd om verder te wandelen richting Buckingham Palace. Het is duidelijk dat southbank en de route naar Buckingham Palace erg toeristisch zijn, eigenlijk zelfs te toeristisch voor ons, maar een citytrip Londen zou niet compleet zijn zonder een glimp van deze trekpleisters. Maar wij blijven er dus niet te lang rondhangen. 



Via de stroom toeristen bereikten we Piccadilly circus waar Maxim met een of ander fortnite dansje, terwijl we aan de lichten stonden te wachten, meer bekijks had dan de menselijke standbeelden 😂, onze kids voelen zich hier duidelijk al helemaal thuis! Nog even in de speelgoedwereld van Hamley’s duiken en een ommetje maken naar de stoffenafdeling van Liberty’s (mama mag toch ook wat hebben hè?) begonnen de magen al terug te knorren en stapten we bij het gereserveerde Hawaïaans restaurant binnen.
Na een moeizame nacht en een heerlijke douche starten we aan dag 3. Vandaag springen we de metro op richting Skygarden. (Tip: kinderen mogen gratis met de metro rijden tot ze 11 jaar zijn ALS ze begeleid zijn door een volwassene. Als ze alleen rijden betalen ze wel). Eerst bezochten we nog het momument of the great fire en de London Bridge. Nadien konden we gaan aanschuiven voor het bezoek aan Skygarden (bezoek is gratis maar je moet wel tickets boeken). Vanop het 35e verdiep heb je een spectaculair uitzicht over de stad, 360 graden rond. Na dit fantastisch staaltje bouwkunde trokken we het financiële gedeelte van Londen in. Victor is zot van moderne architectuur dus een foto aan de Gherkin (augurk) kon niet ontbreken.

Daarna tijd om naar een van de oudste delen te wandelen (van contrasten gesproken). De
Tower of Londen, Towerbridge, Trinity Square Gardens en hay’s galleria. Na deze brok geschiedenis nemen we terug de metro (en bus gezien een deel van de metrolijnen niet werken vandaag) richting Chelsea voetbalstadium, het verjaardagscadeau voor Victor. Uitgeput en voldaan probeerden we terug aan het hotel te geraken, niet zo handig met de werken aan de metro maar in een bus zie je nog eens wat hè ;) (vooral veel file 😂 ) 






Tijd voor het laatste avondmaal in London, op onze bucketlist stond al langer gaan eten in een Japans restaurant met loopband (dat bestaat gewoon niet in onze buurt maar in Londen wel natuurlijk), dicht bij het hotel vonden we zo’n tentje. Weer iets om af te vinken. Heerlijk was het!

Onze laatste dag in Londen brak alweer aan. Met de metro gingen we via Hyde Park en Prinses Diana memorial naar National History Museum om dinosaurussen, walvisskeletten, mammoeten enz te observeren. Ook dit museum is gratis, we geraakten erg snel binnen langs de ingang in de Exhebition road, maar wat een drukte binnenin. Zeker een bezoek waard maar misschien beter niet op de zaterdag voor Pasen 🤔 (wisten jullie dat het kinderprogramma 'Andy’s dinoavonturen' hier werd opgenomen? Als je goed zoekt vind je zelf zijn teletijdsklok).


Daarna sprongen we nog even op de metro richting Notting Hill, gekend van de film en de kleurrijke huizen. Eens uit de metro lijk je in een zuiderse stad aangekomen te zijn (het was ook wel 25 graden die dag), snuisteren in de marktkraampjes naast een horde andere toeristen. Eigenlijk hadden we niet verwacht dat dit nu nog zo toeristisch zou zijn gezien Nottinghill en Portobelloroad amper 10 zinnen kregen in onze reisgids maar verkeerd gedacht, zoveel was duidelijk.



Tijd om de spullen op te halen in het hotel en de avondtrein naar huis te nemen. Voor we opstapten op de eurostar richting huis gingen we nog snel even piepen aan perron 9 3/4 ;)
Onze drukke 4 daagse zit erop. Met een rugzak vol nieuwe kennis en weetjes keerden we terug naar huis.

Als je ons vraagt of Londen kindvriendelijk is dan zeggen wij JAA maar ik zou nu niet met buggy’s gaan sleuren in de stad.

Zorg dat kinderen goede stapschoenen dragen want je legt wat kilometers af, wij deden gemiddeld 12 kilometer per dag met een totaal van net geen 50 kilometer op 4 dagen, ook onze 4 jarige dus. Toch wel straf van haar!




Je kan natuurlijk ook Londen verkennen vanop een hop on hop off bus maar ik vind dat nogal duur (of ik ben gewoon gierig) en onze kinderen gaan zich sneller vervelen als ze moeten zitten en kijken dan dat ze zelf van t ene naar t andere wandelen (onze enige zit en kijk activiteit was de boottocht waarop Roxanne in slaap viel en de jongens meer interesse hadden in de passerende boten dan in al het moois).
Dus zijn we nu zo zot dat we citytrippen met kinderen? Wij vinden van niet in ieder geval!



Onze persoonlijke hoogtepunten op deze reis:

Roxanne: London eye en sushi restaurant
Maxim: hamley’s en regents parc
Victor: Chelsea stadium en skygarden
Lies: British museum en prinses Diana memorial
Pieter: History Museum en boottocht Thames.
Je ziet het, deze reis was voor elk wat wils. Geslaagd trip dus!

Grootste tegenvaller van de reis: een ingepakte Big Ben (staat in de stellingen wegens renovatiewerken) en de platte band aan onze auto bij het aankomen in Rijsel 🙄



Volgende trip op de agenda; 3 dagen onze eigen hoofdstad verkennen! Brussel, the Snauwaerts komen eraan! 😁

You May Also Like

0 reacties