Kerst en Nieuw in Israel

by - januari 07, 2020

Israël is misschien niet de meest evidente keuze als je op zoek bent naar zon in de winter maar zeker wel een goede keuze. Onderaan de blog vind je een animatie van onze reisroute en wat foto’s maar eerst 10 dingen die je als reiziger altijd al hebt willen weten over Israël.


1. Is Israël een veilig land om te reizen (met kinderen)?

Israël blijft een onstabiel land maar wij zijn van de mening dat je nergens bang voor hoeft te zijn. Tijdens ons verblijf (een maand na de rakettenregen die nogal uitgesmeerd werd op het nieuws) hebben we ons geen moment onveilig gevoeld. Ik had me verwacht aan veel leger en tientallen paspoortcontroles maar dat viel erg goed mee. In de luchthaven, nog voor vertrek word je uitvoerig ondervraagt over je gezelschap en stempels in je paspoort. Ondanks de stempels uit Rusland, Dubai, Oman, VAE enz hadden we geen problemen of extra ondervragingen. Kijk voor vertrek goed na op de website van de ambassade wat het reisadvies is en welke stempels er niet in je paspoort mogen staan (op dit moment doen ze vooral moeilijk over buurlanden). Hou rekening met voldoende inchecktijd bij vertrek en terugkomst.
De lokale bevolking is er erg vriendelijk en open, behalve op een paar norse mensen in de luchthaven en autoverhuur waren ze erg behulpzaam.

2. Welke talen spreken ze daar?

De officiële taal is Hebreeuws maar daar begrijp je geen jota van, maar zo goed als alle verkeersborden en straatnamen zijn ook in Arabisch en Engels. In de toeristische streken spreken ze een mondje Engels maar hou het bij traag praten en makkelijke woorden. In afgelegen gebieden doet gebarentaal wonderen, ze zijn in ieder geval van goede wil en proberen je te begrijpen. In toeristische gebieden zie je veel Russisch op de menukaart en Duitse en Franse toeristen. Belgen of Nederlanders kwamen we zo goed als niet tegen.

3. Wat is er nu echt aan van dat drijven op de dode zee?

Drie letters... ZOT! Ik dacht echt dat het een toeristenfabeltje was, jaja drijven op de dode zee, in een zwembad kan ik ook drijven ;) maar nee dus, een unieke ervaring bleek het te zijn. Door het hoge zout gehalte word je bijna uit het water gehoffen, zelfs met kind bovenop me bleef ik drijven. Echt vreemd, ga je naar Israël dan mag dit niet ontbreken op je lijstje. Helaas zijn er aan de dode zee geen budgetvriendelijke accomodaties maar het goede nieuws is dat het strand (en de zee!) in Ein Bokek gewoon vrij toegankelijk is, ook voor dagjes toeristen. Op het strand staan douches en omkleedhokjes. Achteraf bleek dit een van de hoogtepunten te zijn van onze Israëlreis!

4. Hoe geraak je er?

Simpel, El Al, de nationale maatschappij van Israël vliegt rechtstreeks vanuit Brussel. Een dikke 4 uur later ben je in Tel Aviv. Hou de ticketprijzen in de gaten want duur hoeven ze niet te zijn. Wij vlogen met 3 volwassenen en 3 kinderen voor (3 valiezen) 1500 euro incl verzekeringen.

5. Zelf rijden? Een goed idee?

Ja, ondanks de negatieve ervaringen met Budgetcars is het rijden in Israël goed te doen. Hou er rekening mee dat er enkel automatische versnellingen te krijgen zijn en dat tanken, parking en tol niet goedkoop zijn. Maar met kinderen zeker de beste keuze als je wil gaan rondreizen. Download vooraf kaarten in je maps.me of googlemaps app want mobiel internet is erg duur. Tipje; tankstations zijn rare dingen in Israël, eerst en vooral spreken ze enkel Hebreeuws, aanvaarden ze enkel Visa kaarten (ondersteboven) en moet je allerhande codes invoeren. Vraag hulp aan een lokale tanker of benzinepompbediende. Zorg dat je niet moet tanken tijdens de Sabbat (vrijdagavond vanaf zonsondergang tot zaterdagavond na zonsondergang)

6. ‘Is er ier WiFi?’

Wil je graag online actief blijven tijdens je reis, zoek dan accomodaties met wifi. In de toeristische steden is er free WiFi op straat maar ver kom je daar niet mee. De WiFi in hotels is vaak zwak en niet geschikt voor streaming, maar Facebook en instagram lukken wel.

7. Wat met het opladen van toestellen?

Het was voor ons niet echt duidelijk voor vertrek maar je kunt gewoon je opladers van thuis gebruiken, die passen in hun stopcontacten.

8. Hoe zit dat nu met de visum en stempels in je paspoort?

Je krijgt geen stempels in je paspoort maar een los blauw visum blaadje. Dit heb je nodig bij het huren van een auto, betalen van hotels (zo betaal je geen taks) en eventuele politiecontroles. Je hoeft het niet te tonen bij vertrek, op de luchthaven krijg je bij vertrek een roze blaadje.

9. Is Israël een grote woestijn met kleine dorpjes?

Niets is minder waar, tot onze grote verbazing is het noorden erg groen (en ook wel nat in de winter) en het zuiden (vanaf onder Jeruzalem) dan weer meer woestijn, het evolueert van bergen naar heuvels naar grote zandvlakten. Een erg divers landschap.
De steden waren veel groter dan verwacht, tel aviv is super modern met de vele wolkenkrabbers maar ook andere steden zijn groot, modern en voorzien van hoge gebouwen. Enkel de historische sites fungeren als een teletijdsmachine naar het verre verleden.

10. De Sabbat... wat is dat?

De Joodse bevolking houdt Sabbat van vrijdag bij zonsondergang (in de winter is dat al rond 16u). Vanaf dan zijn alle restauranten dicht, lichten in hotels werken maar gedeeltelijk, liften worden alleen bij hoognodigheid gebruikt. En dit blijft zo tot zaterdagavond na zonsondergang (in de winter reken je best 17u). Goed om te weten is dat alles van openbaar vervoer ook stilligt. Natuurlijk zijn er ook restaurants die wel open zijn maar je moet toch even zoeken. Het is aan te raden om tijdens de Sabbat niet te logeren in religieuze dorpen zoals Jeruzalem of Nazareth, in de toeristische gebieden aan de rode of dode zee zal je veel minder hinder ondervinden. (Wij waren natuurlijk wel in Jeruzalem tijdens de Sabbat, het was even zoeken naar iets om te eten maar de toeristische sites waren gelukkig gewoon toegankelijk op zaterdag)



You May Also Like

0 reacties