8 daagse rondreis Florida

by - januari 12, 2023


Siesta Beach, Sarasota

Pieter, Lies, Victor (13), Maxim (12) en   Roxanne (8) maakten tussen kerst en nieuw een rondreis in Florida, de meest zuidelijke staat van Amerika.  Naast een bezoek aan Miami en Orlando ontdekten
ze gaandeweg de schoonheid en extravagantie van Florida. 


De Sunshine State

tekst: Lies De Backere
foto's: Pieter, Lies, Victor, Maxim & Roxanne


8 daagse rondreis door Florida





Na een turbulente vlucht richting Miami en een deugddoende overnachting aan de start van de I-75 starten we onze rondreis in Florida. De tocht begint alvast op papier veel belovend, we rijden langs Alligator Alley, een route dwarsdoor de Everglades. Maar het moet gezegd worden, de Amerikanen zijn goed in lange rechte, en vooral saaie, banen aanleggen ;) Alligators spotten was nu niet direct de bedoeling van deze route maar wel een bezoek aan het mooie Naples. 

Hurricane Ian
Op 30 september raasde de orkaan Ian over Florida en veroorzaakte gigantisch veel schade. Een groot deel van de westkust van Florida moest eraan geloven, ook Naples en de bekende Naples Pier liepen schade op. We reden met de wagen de westkust af van Naples tot Port Charlotte, een gevoel van machteloosheid was voelbaar in onze huurwagen. Volledige huizen weggespoeld, daken afgerukt, boten meegesleurd tot enkele kilometers in land.  


Stranden
Dat Florida de mooiste stranden van de USA heeft wist je misschien al, maar dat die stranden adembenemend zijn misschien nog niet. Tijdens onze rondreis bezochten we stranden aan de West en Oostkust van het schiereiland, onze top 3:
- Siesta Beach, Sarasota.  Poederzacht kwartsstrand waar je zelfs op een grijze dag een zonnebril nodig hebt. Het kraakt als sneeuw onder je voeten, het verblind je en het is magisch wit. Bovendien is het ook een erg diep strand waardoor je ook op drukke dagen een plekje vind. 
- Naples Beach. Alles wat je van een strand verwacht. Mooi zacht zand, rustig water maar vooral de plek om wilde dolfijnen of zeekoeien te spotten (momenteel is de Pier verwoest door de orkaan maar de regering beloofde die in de loop van 2023 in ere te herstellen)
- Miami beach. Je kunt er niet om heen, Florida = Miami. Hou rekening met drukte, veel drukte. We probeerden om er in de namiddag een parkeerplek te vinden maar dat was hopeloos (kerstvakantie en weekend, we hadden het kunnen weten). Dan maar 's avonds met het openbaar vervoer vanaf ons hotel een tweede poging gedaan. Conclusie: het is er altijd druk maar een must
als je in Florida bent. 

Edison en Ford Winters Estates, Fort Myers
Mede door de sneeuwstorm die op dit moment woedde in Amerika was het opmerkelijk koud in Florida. Temperaturen van rond de 10 a 15 graden zijn ze er niet gewoon en bijgevolg waren onze strand bezoekjes eerder beperkt, maar geen probleem, ook bij slechter weer valt er vanalles te beleven in Florida. Een must seen in het Edison en Ford Winter Estates. Het winterverblijf van Thomas Edison en Henry Ford. Uitvinders, zakenmannen en vooral ook vrienden. Het prachtige museum en domein neemt je mee in de tijd van weleer, toen Florida nog een ver weg bestemming was voor veel Amerikanen

St. Petersburg
Origineel zijn ze niet wat betreft hun stadsnamen, ofwel beginnen hun stadsnamen met Fort ..., genoemd naar een van de vele uitvalsbasissen van het leger gedurende de jarenlange oorlog, ofwel naar een Europese stad. Hoe komt dat? Toen (groepen) mensen zich gingen vestigen in Florida moesten ze een naam kiezen voor hun stad, vele oprichters haalden daarbij hun jeugdherinneringen op en noemden hun nieuwe woonplaats naar een stad waar ze ooit geweest waren of mooie herinneringen aan hadden. 
Ondanks de naam is St. Petersburg, Florida, echt wel de stop waard. Het Salvator Dali museum is de topattractie van de stad, het futuristische gebouw een iconische plek. Wandel langs de haven richting St. Pete Pier en strijk neer op een van de vele terrassen die je vind langs de kade. 

Ybor City, Tampa
Wist je dat je in Florida meer Spaans hoort dan Engels? Engels is uiteraard de officiële taal maar de voertaal is eigenlijk Spaans, dit mede door de massale toestroom van Zuid-Amerikaanse immigranten. 
Ybor City is daarvan het perfecte voorbeeld, het is de Amerikaanse versie van Cuba. Kleurrijke huizen, sigarenfabrieken en - winkeltjes. Vergis je niet, verwacht niet het authentieke karakter van Cuba. Op zich leuk om door te lopen, te snuisteren in de sigarenwinkels en sigaren te kopen maar wij waren een beetje ontgoocheld, we hadden meer Cuba verwacht. 

Celebration
Sommige dingen kunnen alleen in Amerika, Celebration is een dorp bedacht door Walt Disney, het is er het perfect amerikaanse plaatje. Mooie huizen, keurige voortuinen, grote vlaggen en in de kerstperiode overdadig versierde huizen. Je wandelt er precies in een filmdecor, waar het dan ook nog eens elk uur 'sneeuwt' in de kerstperiode. Zo fake dat het terug plezant werd :) 



Orlando

 

Wie Orlando zegt denkt ... pretparken, ja. Wij dus niet... Gezien onze korte tijd in Orlando (2 nachten) vonden we het jammer om die in een pretpark te besteden. De ticketprijzen voor de pretparken zijn gigantisch hoog, wij vonden het gewoon niet de moeite. Wat kan je dan wel doen in Orlando als je de (betalende) pretparken links laat liggen? Veel zo bleek... 
We starten onze dag in Winter Park. Winter Park ligt in het noorden van Orlando en is het alter ego van Orlando. Vroeger vierden de beroemdheden hier hun vakantie, tegenwoordig staat het er vol met recente miljoenen villa's rond een van de 3 grote meren. We gingen aan boord van de Scenic Boat Tour en ontdekten de prachtige natuur van Winter Park. Laat ons zeggen; er zijn slechtere plekken op aarde om te vertoeven / wonen... 
Na de verwondering van al dat moois reden we richting Lake Eola park. We picknickten er onder een grote boom aan de rand van het meer, met op de achtergrond de wolkenkrabbers van Orlando. 
In de late middag was het tijd om toch wat Disney vibes te absorberen, Disney Springs is het gratis deel van Disneyland, een wandelgebied met veel winkels, eetgelegenheden en veel volk zo bleek. De ideale manier om toch wat Disney te ervaren zonder honderden dollars op tafel te moeten leggen. 
's Avonds zakten we af naar die andere grote speler in de sector, Universal park. In principe gelijkaardig aan Disney Springs maar sfeervoller naar onze mening. Vanaf 18u kan je er gratis parkeren, da's mooi meegenomen. Op de Universal City Walk vind je de iconische Universal wereldbol, een hardrock café, de iconische VOODOO donuts en het Toothsome Chocolate Imperium waar je de meest gigantische over de top milkshakes kunt kopen. Je raadt al wat we aten als avondeten zeker? Ja, die milkshakes waren over de top maar wel lekker ;) 

Kennedy Space Center
Als je dan toch aan één 'pretpark' geld wil geven doe het dan aan het Kennedy Space Center. Uiteraard is dit geen pretpark met rollercoasters en schreeuwerige actiefiguren maar in onze ogen een absolute must seen in Florida. Iedereen heeft ooit wel eens iets gehoord over Nasa, Kennedy Space Center of een lancering van een ruimteraket, hier komt het allemaal tot leven. De rijke NASA geschiedenis, een rondrit over het domein richting lanceringsplatform, de raketsimulator, ... Voor ons een van de absolute hoogte punten van onze rondreis. Tip: boek je tickets ruim op voorhand en hou kortingsacties in de gaten. 


Manatees, lamantijn of zeekoe?

Naast wilde dolfijnen kun je ook 'manatees' spotten in Florida. Zowel aan de west- als oostkust komen de dieren voor. Manatees zijn bij ons gekend als lamantijnen of zeekoeien. Het zijn gigantische dieren die in laag water grazen, hoe cool is dat? We bezochten het Manatee Observation and Education Center in Fort Pierce, deden een wildlife tocht (Indian River Lagoon Wildlife Cruise) en bezochten het Manatee Lagoon in West Palm Beach. 
Het Manatee Observation and Education Center in Fort Pierce viel wat tegen (toegang 3$ per persoon), het gaat vooral over andere dieren in de oceaan, zeekoeien zie je er niet (soms wel in de haven). De wildlife tocht (in haven Fort Pierce) die we deden was dan wel weer een schot in de roos. We spotten er wilde dolfijnen en een enkele zeekoe. Het blijven wilde dieren dus hun aanwezigheid is altijd een gok. 
Toen we de volgende dag naar het Manatee Lagoon in West Palm Beach (gratis toegang) trokken kon onze vreugde niet op, we zagen verschillende zeekoeien zomaar voorbij zwemmen, wat een gevoel! 

Palm Beach, Las Olas Beach, Fort Lauderdale Beach
De stranden rijgen zichzelf aan elkaar langs de oostkust van Florida, ze stralen allemaal grootsheid en rijkdom uit. Hotelketens schouder aan schouder langs de drukke boulevards, met 1 grote troef, de fantastische stranden met kleurrijke reddershuisjes en golven die gesmaakt worden bij mening watersporter. 

Everglades
Dé Everglades, wie heeft er nog niet van gehoord? Zoiets dat je wel moet doen als je in Florida bent. We gingen naar Everglades Holiday Park voor een tochtje met de airboat. De beste tijd om alligators te spotten is in de winter, maar gezien de rare kuren van ons klimaat (en het feit dat het 30 graden was toen wij gingen) is het niet altijd zeker dat je een wilde alligator gaat kunnen spotten. Vroeger werden de dieren gevoederd in de parken en was er zekerheid dat je alligators ging spotten want alligators zijn gewoonte dieren en komen steeds terug naar de plekken waar ze gevoederd worden, maar sinds een aantal jaar is het voederen van alligators verboden (en wordt met hoge boetes bestraft) dus de alligators zijn terug 'wilder' geworden en minder zichtbaar. Een goeie z
aak als je t mij vraagt, al was het natuurlijk wel erg leuk om die ene alligator in 't wild toch te spotten! 


Na onze airboat tocht gingen we naar de inbegrepen show, al bij binnenkomst rezen er heel wat vragen op bij ons volwassenen, een klein bassin, te veel alligators op klein oppervlakte, de beloofde 'kunstjes'... Maar de kinderen waren erg enthousiast om die alligators van zo dichtbij te zien. Terwijl Pieter en ikzelf ons afvroegen wat we daar deden en of
we niet weg konden steeg het enthousiasme van de kinderen alleen maar... De inbegrepen foto met de babyalligator moest dan ook maar zeker? We lieten de kids opgaan in de show, een gesprek over dierenwelzijn houden we wel een andere keer. 


Trouwens, wist je dat er in Florida zowel krokodillen zijn als alligators? Krokodillen leven in zout water, alligators in zoet water dus ze zullen elkaar nooit tegenkomen. 

Miami
Onze rondreis eindigde in Miami, het blijft toch een van de meest iconische plekken in Florida, misschien zelfs in Amerika. We logeerden in Brickell, een wijk ten zuiden van downtown Miami. Vlak bij een halte van de Miami Mover, een gratis monorail die je naar verschillende plekken in de stad brengt. Het is wat zoeken maar Miami is op zich wel erg goed te doen met openbaar vervoer. Ocean Drive blijft een iconische plek om te bezoeken, onze kids begrepen niet goed waar de heisa vandaag kwam maar misschien moeten ze de komende druiligere winterdagen maar eens wat films uit de goede oude tijd bekijken... 

We vierden nieuwjaar in Miami, 
voor ons kan 2023 nu al niet meer stuk! 

We hadden een zalige tijd in Florida, over de rijstijl van de Amerikanen en hun eetcultuur kunnen we wel een boek schrijven maar da's voor een andere keer. De zon, de lay-back mentaliteit, het vakantiegevoel ja daar tekenen we graag opnieuw voor. 

Graag meer foto's zien? Check dan onze insta pagina eens (bekijk zeker ook de hoogtepunten eens) 

(Onze rondreis in Florida werd verlengd met een MSC cruise richting Ocean Cay en Mexico) 

_____________________ doe het zelf __________________________

PRAKTISCHE INFORMATIE: 
Land: we maakten een rondreis door Florida, USA met vertrek en eindpunt Miami
Uurverschil: In Miami is het 6 uur vroeger. Dus: 14u in Miami = 20u In België
Vaccinaties: momenteel moet je nog altijd een covid vaccinatie bewijs kunnen voorleggen
Visum: Je hebt een ESTA visum nodig, vooral online aan te vragen. https://esta.cbp.dhs.gov/esta
Munteenheid: Amerikaanse dollar, haal je gewoon uit de muur in een drive-in ATM
Beste reistijd: altijd behalve tijdens orkaanseizoen
Bereikbaarheid: zo'n 10 uur vliegen vanaf Brussel
Taal: Engels maar een mondjes Spaans spreken helpt je vaak sneller vooruit. 

TIPS:
Auto huren: leg je huurwagen ruim op voorhand vast, prijzen variëren enorm dus neem de tijd om de online kanalen te bekijken. Wij huurden uiteindelijk bij ALAMO via Expedia. Ophalen van wagen is erg makkelijk, je gaat naar het rental car center met de gratis miamover. Kiest je wagen uit (tussen het type wagen dat je besteld hebt) en rijdt na controle door de slagboom. Geen wachtrijen, geen gedoe. 
Eten: Amerika is fastfood maar er zijn veel verschillen, doe vooral wat opzoekwerk zodat je niet zoals wij op kerstavond moet overleven op snacks uit het tankstation

DOEN: 
Wildlife boottocht is een absolute aanrader. Het gevoel om wilde dolfijnen en lamantijnen (en misschien wel een schildpad) te spotten is overweldigend. 
Kennedy Space Center is in onze ogen het belangrijkste themapark van Orlando. 
Voorzie tijd om rond te hangen op een strand, te spelen in de zee of te genieten van de views. 

SLAPEN: 
Boek ruim op voorhand logeerplekken. Wij kozen voor randhotels omdat we toch een wagen ter beschikking hadden. Prijzen kunnen variëren van 75 euro per nacht tot ... euro per nacht, hoe zotter hoe liever. Logies zijn voor ons tijdens een rondreis onbelangrijk, ze dienen uiteindelijk enkel om te slapen. De meeste hotels hebben zwembaden in Florida, ook de kleinschaligere maar zwembaden sluiten meestal bij zonsondergang en in de winter is dat vaak al rond 17u30, dus veel genot hebben wij niet gehad van die zwembaden. Goed nieuws voor grote gezinnen, de meeste kamers zijn uitgerust met 2 2-persoonsbedden en vaak nog een sofa bed. 3 kinderen in 1 bed? Daar maken ze geen probleem van (iets dat in Europa vaak niet mag voor brandveiligheid). 


You May Also Like

0 reacties